Moni meistä on kironnut hitaita ja epätasalaatuisia nettiyhteyksiä. Itse olen manannut myös sitä, että tämän valtuustokauden tärkeä ja kunnianhimoinen valokuituhanke kaatui markkinaoikeudessa Elisa Oyj:n valitukseen. Hanketta ei kuitenkaan ole vielä kuopattu, ja se on saatava nopeasti eteenpäin: Vakaa ja nopea yhteys sujuvoittaa arkea ja on tärkeää myös etätyöläisille, yrittäjille ja opiskelijoille.

Nyt valokuituhanketta valmistellaan uudelleen siten, että se on edelleen riittävän kattava, kustannustehokas ja että siihen ei liity oikeudellisia ongelmia. Jos valokuituliittymän kokonaishinta nousee yli 2500 euron, tilaajien määrä vähenee ratkaisevasti. Vihdin tietohallintojohtaja Sami Tikkasen mukaan hinta asettunee 2 000– 2 500 euroon.

Vihdissä pyritään siihen, että liittymän voisi halutessaan maksaa osamaksulla varsinaisten internet-palveluiden kuukausimaksun yhteydessä. Se olisi hyvä asia, ja todennäköisesti lisäisi liittymishalukkuutta.

Jos suunnittelu etenee nopeasti, hankkeeseen liittyvä rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuoden 2021 lopulla, mutta todennäköisemmin vasta vuonna 2022. Koko projekti kestää 2–3 vuotta.