Tiedättekös, että meillä on aluevaalit tulossa! Mulla olisi pari toivetta – voisittekohan  jelpata? Kaikkea ei tarvitse tehdä heti, mutta ensi vuonna on aloitettava kiiruusti.

Olette varmaan huomanneet, että poroilla on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella pitkä matka paikkkakunnalta toiselle.  Autattehan meitä säilyttämään perustason terveys- ja sosiaalipalvelut lähellä? Ei meidän mummot, vaarit ja lapsiperheet pääse lähtemään kauas. Ja eikö teistäkin kiireettömään hoitoon pitäisi päästä 1–2 viikossa? Muuten tulee isompia ongelmia myöhemmin.

Ikävä näin joulun alla vaivata teitä huolilla, mutta kun niitä ruukaa olla. Monen mieli on koetuksella, ja mielenterveyspalveluihin pitäisi päästä nopeammin, ensimmäiseksi vaikka psykiatrisen sairaanhoitajan pakeille. Me tehdään myös kouluissa tosi paljon ennalta ehkäisevää työtä, ja kuraattorin, psykologin sekä terveydenhoitajan palvelut  ovat tosi tärkeitä – oppilashuollon on jatkossakin oltava lähellä ja toimittava hyvin, mieluusti paremmin.

Auttaisi myös tosi paljon, jos terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö toimisi ja tieto liikkuisi sujuvammin. Ette te muorinkaan kanssa ikinä ehtisi jouluhommiin, jos teidän tarvitsisi juosta luukulta toiselle! Eikös laiteta asia kuntoon!

Hyvä joulupukki ja -muori, meidän alueella on tosi paljon mummoja ja vaareja, ja me halutaan pitää heistä oikein hyvää huolta. Moni haluaa asua kotona, ja he tarvitsevat enemmän kuntouttavaa toimintaa. Teilläkin on varmaan selkä jo sen verran kipeä, että tiedätte vinkata hyviä käytänteitä! Kotihoitajiakin saisi olla enemmän, jotta jaksavat ja jottei olisi niin kiire.

Monella ikäihmisellä on onneksi apua lähellä. Voitaisiinko miettiä yhdessä, miten omaishoitajia voisi tukea paremmin? Esimerkiksi jaksohoitopaikkoja tarvittaisiin enemmän, jotta omainen voisi hengähtää ja hoidettavakin saisi kuntoutusta. Meidän mummot ja vaarit tarvitsevat myös turvalliset hoivakodit – sellaiset, joissa itsekin viihtyisitte.

Reissaatte paljon, ja olette varmaan nähneet monia tulipaloja, kun porukat tumpeloi joulukynttilöiden kanssa. Eikä meidän peuratkaan ole yhtä hyvin koulutettuja kuin teidän porot, vaan juoksevat autojen eteen ihan miten sattuu. Olette varmaan samaa mieltä, että kaikki nykyiset paloasemat ovat tärkeitä? Ei paloautollakaan ehdi ajoissa, jos matka on liian pitkä.

Vielä yksi tosi tärkeä juttu, jonka varmasti ymmärrätte, koska olisitte pulassa ilman tonttujoukkoanne. Myös meillä on erittäin osaavat työntekijät, mutta ensi vuonna työnantaja vaihtuu. Kuiskuttelettehan pomojen korviin, että siirtyminen on valmisteltava hyvin ja henkilöstö otettava valmisteluun mukaan. Me emme halua menettää yhtäkään!

Voi että olisi paljon asioita, mutta nämä on päällimmäisenä mielessä! Olen pohtinut niitä jo paljon, sillä olen asettunut vaaleissa ehdolle. 

Voikaa hyvin, ja kun liikutte täällä päin, sirotelkaa Länsi-Uudellemaallekin hyvää tahtoa ja ystävällisyyttä!

Toivoo

Sari Metsäkivi, aluevaaliehdokas (kesk.), opettaja, valtuutettu ja Karviaisen hallituksen jäsen