Lehtiteksti

Keskustan eduskuntaryhmä piti loppuviikosta kesäkokousta Hyvinkäällä, ja kansanedustajat jalkautuivat Uudellemaalle. Keskustan Pohjois-Vihdin paikallisyhdistys sai vieraakseen kansanedustaja Juha Rehulan. Kaikille avointa keskustelu- ja saunailtaa vietettiin Pekka Anttosen mökillä Haimoossa. Tupa oli väkeä täynnä, ja mukana olivat myös vihtiläiset eduskuntavaaliehdokkaat Eerikki Viljanen ja Sari Metsäkivi.

– Paljon on asioita – kun vain joltain pääsis kysymään, ja nyt pääsee, avasi Pohjois-Vihdin paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Luukkonen keskustelun.
– On asioitten ähky, Rehula vahvisti. – Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat vahvasti esillä, ja essonbaareissa ollaan huolissaan, miten tässä käy, millainen on Suomen asema ja millainen se on tulevaisuudessa. Keskusta kannattaa itsenäistä puolustusta ja sotilaallista liittoutumattomuutta. Jos kumppanuus nousee vahvasti esiin, se on kansanäänestyksen paikka – asia on niin suuri ja tärkeä, Rehula painotti.
Toinen suuri asia on se, millä tavalla maahan syntyy kestävää talouskasvua. Työpaikkoja saadaan lisää esimerkiksi energia- ja biotaloutta kasvattamalla. Hake ja turve on otettava tehokkaammin käyttöön, Rehula linjasi. – Myös elintarviketalous ja matkailu ovat alueita, joissa on mahdollista kasvattaa työpaikkojen määrää.

Sote-laki irti kuntapohjasta

Rehulan vierailu osui oivalliseen ajankohtaan, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain luonnos on juuri tullut kuntiin lausuntokierrokselle. Rehula on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja. Vihdin valtuusto antaa sote-laista lausuntonsa lokakuussa.
– Ottakaa lausuntokierros tosissaan, Rehula painotti. – Meidän on saatava palvelut toimimaan ja rahat riittämään. Hartioiden on oltava laajemmat, ja sosiaali- ja terveyspalvelut on saatava saman hallinnon alle, jotta hoitoketjusta tulee saumaton. Myös perustason ja erityispalveluiden on toimittava paremmin yhteen. Lisäksi lähipalvelut on turvattava.
– Kuntien vaikutusvalta kyllä tulee vähenemään, ja kuntademokratian toteutuminen on hieman hankalaa, Rehula mietti.

Huoli kylistä ja vanhuksista

Polveilevassa keskustelussa nousi esiin myös huoli kylistä ja vanhuksista.
– Vihdissä on aika mahdotonta saada rakennuslupia kylille, ja kylien kehitys pysähtyy. Vaikka nuorempi polvi haluaisi muuttaa takaisin kotikonnuilleen, lähelle vanhempiaan, aie kaatuu yleensä rakennuslupaan.Onko meillä aihetta huoleen? kysyttiin yleisöstä. – Kyllä huoli on aiheellinen, Rehula totesi vakavana. – Keskittämispolitiikka on tällä hetkellä vahvaa.
Kuulijat ottivat esiin myös yhteisöllisyyden ja läheisistä huolehtimisen.
– On tärkeää, että omista vanhemmista huolehditaan ja että heistä kannetaan vastuuta. Vanhuksia ei saa laittaa yksiöihin yksikseen. Heidän pitäisi saada elää normaalia arkea, ja asua läheistensä lähellä, yleisöstä painotettiin.
– Keskustalle myös omaishoitajien tukeminen on erittäin tärkeä asia. Omaishoidon tukea pitää pystyä parantamaan, samoin kotiin tuotavia palveluita, Rehula lisäsi.

Illan aikana myös liikkumisen ja omasta kunnosta huolehtimisen tärkeys nousi esiin moneen otteeseen. Illan päätteeksi Rehula joutuikin tiukan paikan eteen, kun illan isäntä esitti kovan haasteen.
– Osallistutaan tutulla äijäporukalla Finlandia-hiihtoon, tule mukaan! Otatko haasteen vastaan?
– Kyllä otan! Viittäkymmentä kilometriä en lupaa hiihtää, mutta kolmekymmentä kilometriä varmasti, vastasi Rehula, urheilumiehiä hänkin.