Kevät tulee ja Ylen linnunpönttötalkoiden tavoite täyttyi vauhdikkaasti. Talkoiden aikana rekisteröityjä linnunpönttöjä on koko Suomessa nyt yhteensä jo 1 020 998 kappaletta. Vihdissä rekisteröityjä pönttöjä on 6378. Joulukuussa järjestimme linnunpönttötalkoot ja nikkaroimme n. 50 pönttöä. Osa pöntöistä on myyty, muutama lahjoitettu ja jokunen jo kiinnitettykin. Linnunpönttöjä tarvitaan, koska kolopesijöiden asuntopula pahenee koko ajan.

Pönttö ripustetaan hyvissä ajoin ennen lintujen pesinnän alkamista – eli pikkulintujen pöntöt maaliskuussa. Linnunpöntön sopiva ripustuskorkeus on 2–4 metriä maasta. Lentoaukko on suunnattava siten, ettei eteen jää esteitä. Ilmansuunnalla ei ole merkitystä, mutta aivan suoraa auringonpaahdetta kannattaa välttää. Lajikohtaisia suosituksia löytyy mm. luonnonsuojeluliittojen verkkosivuilta.

Ripustuspaikka ei myöskään saa olla vaarallinen pesästä lähteville poikasille, koska monien lajien poikaset lähtevät pöntöstä ennen kuin ne osaavat kunnolla lentää. Esimerkiksi avonurmikon viereen pönttöä ei siis kannata ripustaa, vaan parempi paikka on lähellä pensaikkoa ja muuta aluskasvillisuutta.

Pönttöä ei saa kiinnittää puuhun nauloilla, vaan esim. muovipäällysteisellä kuparilangalla tms. Puunrunko on suojattava, jotta lanka ei uppoa rungon sisään. Kiinnityssolmu kannattaa olla pönttöä ylempänä, jotta puun kasvulle on varaa.

Muistattehan, että linnunpöntön ripustamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kampanjan aikana pöntön voi kuitenkin ripustaa ilman lupaa valtion monikäyttömetsiin. Selvitäthän niiden sijainnin Metsähallituksen karttapalvelusta. Luonnonsuojelualueille pönttöjä ei saa ripustaa.

Linnunpöntöt on myös muistettava puhdistaa säännöllisesti n. vuoden välein.

Meidän pönttöjämme voit ostaa kaikissa tapahtumissamme. Voit myös ottaa yhteyttä vaalipäällikkö Heidi Nordmaniin heidi.nordman1@gmail.com/ p. 040 217 7772

Lähde:

Linnunpönttöjen rakentaminen

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/miten-ripustan-linnunponton