Lehtiteksti

Kuulun siihen ikäluokkaan, joka lapsena osallistui innokkaasti Veikkolaisen Päivin vetämille kansainvälisille leireille Vihdin Pirtillä, kuten tsekkileirille. Oli jännittävää saada ystäviä lapsista, jotka puhuivat eri kieltä. Heti kun ikä salli, ostettiin interrail-kortti ja hypättiin junan kyytiin, suuntana Eurooppa – viis siitä, osasiko kieliä vai ei, tai tiesikö kulttuureista mitään.

Välillä matkustettiin väärään maahan, välillä loppuivat rahat, välillä puuttui majapaikka. Asenne oli luottavainen: aina löytyi ihmisiä, jotka auttoivat ja joiden kanssa oli helppo keskustella. Eurooppa oli kiehtova ja sen kulttuurit erilaisia, mutta Eurooppa tuntui siitä huolimatta tutulta ja läheiseltä.

Tällaista itsenäisyyden ja yhteisöllisyyden yhdistelmää on tavoiteltava Euroopan unionissakin. EU on yhteinen projekti, joka toimii Euroopan rauhan ja vakauden hyväksi. Siihen tarvitaan kriittisiä suomalaisia.

Meillä on paljon annettavaa Euroopalle. Me osaamme sopia ja pitää sopimuksista kiinni. Tarvitsemme myös taloudessa vahvemman Euroopan, jossa jokainen maa pitää huolta matkalipustaan: hoitaa itse oman taloutensa kuntoon ja sitoutuu yhdessä sovittujen pelisääntöjen noudattamiseen. Liittovaltiota emme tarvitse, mutta tiivistä yhteistyötä kyllä. Suurista linjauksista on sovittava EU:ssa, mutta maakohtaisille linjauksille on saatava lisää liikkumatilaa.

Suomen edustajat ajavat Suomen asiaa, ja kädenjälkemme pitää näkyä. Suomessa arvostetaan esimerkiksi koulutuksen tasa-arvoisuutta ja puhdasta lähiruokaa. Sääolosuhteiden ja harvaan asutun maamme vuoksi edunvalvontatyötä on tehtävä EU:n tasolla. Suomalaisvoimin on edistettävä myös biotaloutta – se on kestävämmän kehityksen tie.

Puolueet ovat järjestäneet Vihdissä jo monta hyvää EU-vaalitilaisuutta, joissa keskustelijoina on ollut osaavia ja kiinnostavia poliitikkoja. He ovat osoittaneet todeksi sen, että Euroopan unionin asioista voidaan ja osataan puhua maanläheisesti ja ymmärrettävästi.

EU-vaalien ehdokastilanne vaikuttaakin suomalaisten kannalta erittäin hyvältä: jokaisella puolueella on osaavia ja EU:n asioihin monipuolisesti perehtyneitä ehdokkaita, joista valita. Ehdokkaat kiertävät Suomea ahkerasti: Keskustan ehdokkaista Vihdissä ovat käyneet esittäytymässä Mikael Pentikäinen, Ann-Mari Kemell, Paavo Väyrynen ja Antti Kaikkonen. Keskustan vaikuttajia on tavattavissa Nummelan torilla la 17.5. ja la 24.5.

Tervetuloa keskustelemaan!

Sari Metsäkivi
Keskustan Vihdin kunnallisjärjestön pj.
Keskustan kunnanvaltuutettu