Vas. Tiina Kontio, Sari Metsäkivi, Varpu-Leena Malmgren, Tarja Tupala, Eeva Vesterinen, Maija Vanhanen.

Vas. Tiina Kontio, Sari Metsäkivi, Varpu-Leena Malmgren, Tarja Tupala, Eeva Vesterinen, Maija Vanhanen.

(Vihdin paikallislehdet) Suomen Keskustanaisten 35. edustajakokous pidettiin Seinäjoella 6.–7.6. Kokoukseen saapui kolmisensataa naista eri puolilta Suomea. Vihdistä kokoukseen osallistuivat Varpu-Leena Malmgren, Tiina Kontio, Eeva Vesterinen, Tarja Tupala ja Sari Metsäkivi. Kokouksen pääpuheenaiheiksi nousivat naisjärjestön tarpeellisuus, puolueohjelman linjaukset sekä toki keskustanaisten henkilövalinnat. Tervehdyspuheenvuoron pitivät mm. europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, kansanedustaja Juha Rehula sekä kansanedustajat Elsi Katainen, Katri Kulmuni ja Sirkka-Liisa Anttila.

Tasa-arvo nousi framille

Keskustanaiset vaativat hallitukselta tasa-arvoa, otsikoitiin kokouksen kannanotto ytimekkäästi. Keskustanaiset painottivat, että yhteiskuntasopimuksen neuvotteluihin on tärkeää sisällyttää työelämän tasa-arvokysymykset. Keskustanaiset kannattavat Sipilän ehdotusta työnantajille maksettavasta kertakorvauksesta, kun työntekijä jää äitiyslomalle. Tämä auttaisi erityisesti naisvaltaisten alojen yrittäjien asemaa ja parantaisi välillisesti myös nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla.

Lukuisissa kokouspuheenvuoroissa todettiinkin, että naisjärjestöä tarvitaan, koska tasa-arvo ei vielä toteudu käytännössä. Naisten on tärkeää olla mukana vaikuttamassa oli kyse sitten arki-, luottamus- tai johtotehtävistä. – Meidän on otettava rohkeammin paikkamme politiikassa, tuettava vieläkin enemmän toisiamme ja edistettävä yhteisöllisyyttä – linjasi kokousväki puheenvuoroissaan.

Keskustanaiset iloitsivat pitkäaikaisen tavoitteen toteutumisesta: Suomeen saatiin vihdoinkin perheministeri ja perheiden tilannetta on siten helpompi tarkastella kokonaisuutena. Myös määrärahojen kohdentamista ennalta ehkäisevään työhön ja lapsiperheiden kotipalveluihin pidettiin askeleina oikeaan suuntaan.

Vesterinen keskustanaisten hallitukseen, Kontio valtuustoon

Pohjoissavolainen kansanedustaja Elsi Katainen valittiin Keskustanaisten puheenjohtajaksi kaudelle 2015–2017. Varapuheenjohtajiksi valittiin politiikan tutkija ja filosofian tohtori Annina Ruottu Varsinais-Suomesta sekä jatkokaudelle lasten erikoissairaanhoitaja ja maatalousyrittäjä Sari Palmu Etelä-Pohjanmaalta.

Vesterinen luopui yllättäin varapuheenjohtajaehdokkuudestaan henkilökohtaisista syistä. Päätös oli monelle suuri pettymys, sillä varapuheenjohtajuuden uusimista pidettiin todennäköisenä. Nyt Vesterinen jatkaa Keskustanaisten hallituksen jäsenenä. Keskustanaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja Tarja Tupala jatkaa hallituksessa varajäsenenä. Varpu-Leena Malmgren on ollut Keskustanaisten valtuuston jäsen vuodesta 2007 lähtien. Malmgren päätti luopua paikastaan, ja hänen tilalleen valittiin Uudenmaan edustajana Vihdin keskustanaisten puheenjohtaja Tiina Kontio. Varpu-Leena oli mukana valtuuston viimeisessä kokouksessaan perjantai-iltana Seinäjoella.

Vihtiläiset osallistuivat myös kokouksen valiokuntatyöskentelyyn. Ohjelmavaliokunnassa työskenteli Tupala, menettelytapavaliokunnassa Kontio ja kannanottovaliokunnassa Metsäkivi.