Hop hop hopoti hop – kouluun, ammattiin ja töihin!

”En minä tiedä, mitä haluan!” parahtaa moni oppilas pähkäillessään yhteishaun vaihtoehtoja. Opo ymmärtää, mutta moni hoputtaa. Kyllä se oma paikka löytyy, kunhan haet, hae ihan mihin vain! Ei Suomessa pärjää ilman koulutusta!

Ja nuorihan hakee, ehkä ammatilliselle puolelle, ehkä lukioon. Ja on heti syksyllä saman valinnan edessä: valitse valitse, jotta valmistut ajoissa, kyllähän sinä jo nyt suunnan tiedät! Ja muistathan – toisen asteen opinnot ovat oma valintasi. Ja lukiossa muistutetaan: Oikeat kurssit on valittava heti, jos aikoo ehtiä kirjoittaa kaikki aineet ajallaan. Ei, ei nyt enää ehdi miettiä, haluatko lääkäriksi vai et – pitkän matikan ja fysiikan kurssit on aloitettava heti, joten valitse valitse tai valitse jotain muuta, mutta tee se äkkiä, hoputtaa opettaja, vaikka ymmärtääkin tilanteen vaikeuden.

Suomessa on osattu luoda monenlaisia vauhtiputkia, mutta yksi asia on unohdettu: kiire ja tehokkuus eivät sovi elämänvaiheeseen, jossa omaa paikkaa maailmassa vasta haetaan. Kehityspsykologiasta tiedetään, että nuoruus nyt vain ei ole kovin tuloksellista aikaa – ainakaan aikuisten tehomittareilla mitattuna.

Kehityspsykologiasta tiedetään myös se, että samanikäisten kehityksessä on jopa neljän vuoden ero, mutta silti kaikkia 16-vuotiaita patistetaan ottamaan vastuu omasta tulevaisuudestaan, ja nopeasti. Maailmasta on kuitenkin tullut mutkikkaampi paikka kuin mitä se oli vaikkapa 1980-luvulla. Nyt hitaammin kehittyvät nuoret jäävät liian aikaisin vaille tukea ja leimaantuvat erityispalveluiden tarvitsijoiksi, vaikka moni tarvitsisi vain lisää rauhallista kasvuaikaa ja aikuisen arkista tukea ja ohjausta.

Kaipaan kouluihin yhtä asiaa ylitse muiden:

Koulurauhaa – tavallista koulun arkea, jossa oppilailla on rauha oppia ja miettiä, kyseenalaistaa ja nojata kuuntelevaan aikuiseen, saada ohjausta, pohtia tulevaisuuden vaihtoehtoja. Ei enää leikkauksia eikä ristiriitaisia päätöksiä.

Erään lastentarinan lopetusta mukaillen: Mikä se sellainen nuori on, joka aina tietää oikean suunnan?