Vapaus valita asuinpaikka

Moni suomalainen haluaisi asua luonnon lähellä, mutta se on tehty vaikeaksi. Kaupunkien ja taajamakeskusten kehittäminen on tärkeää, mutta niiden rinnalla pitää kehittää myös kyliä. Tilaa Suomessa riittää, ja Uudellamaalla etäisyydetkin ovat kohtuullisia.

Uudisrakentaminen on olennaista, jotta ikärakenne säilyy järkevänä ja kyläkoulut täysinä. Yksityisautoilu vähenee, kun muu liikeenne on sujuvaa: raide- ja joukkoliikennettä on kehitettävä.

Uuttamaata pitää kehittää kokonaisuutena ja tasapuolisesti. Siten voimme hidastaa myös kasvukeskusten asuntojen hintojen nousua. On tärkeää, että työpaikkoja syntyy lisää koko Uudenmaan alueelle.

Työpaikat ja asuminen on viime vuosina pyritty keskittämään keskuksiin, ja sen seurauksena pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat jatkavat yhä nousuaan. Kohtuuhintaisista vuokra- ja omistusasunnoista on pulaa. Monen tavallisen palkkatyöläisen tulot eivät meinaa enää riittää asumiseen. Myös yksin asuvien määrä on kasvanut, ja kasvukeskusten hintataso on heille hyvin korkea. Opiskelijoidenkin asuntotilanne on tukala.